You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
GigaRent Logo

5 faktov o značke KIA, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Prinášame Vám prvý diel zo série zaujímavostí o automobiloých značkách, ktoré nájdete aj v našej ponuke.

V prvom dieli sa pozrieme na 5 faktov o značke KIA, ktoré ste pravdepodobne nevedeli a mohli by Vás zaujímať.

5 faktov o značke KIA, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

KIA je dcérskou spoločnosťou Hyundai-u



Na trhu nájdeme viacero spoločností, ktoré sa navonok môžu zdať, že si navzájom konkurujú ale v skutočnosti sú vlastnené tou istou spoločnosťou (Ako napríklad Volkswagen,Škoda a Audi). Výnimkou nie je ani Kia a Hyundai. Od roku 1998 Hyundai vlastní 33,88%-ný podiel v spoločnosti Kia a spoločne sú tak tretím najväčším výrobcom automobilov na svete.




KIA sa taktiež špecializuje výrobou vojenských vozidiel



U nás môžeme Kiu poznať ako výrobcu spoľahlivých SUV a hatchbackov. V našej aktuálnej ponuke nájdete Kiu Ceed a Sportage. V Južnej Kórei sa však ponuka tejto značky rozširuje aj o divíziu vojenských vozidiel priamo pre kórejskú armádu. Od roku 2016 je vo výrobe ľahké taktické vozidlo KIA KLTV.




KIA začala ako výrobca bicyklov



Spoločnosť bola založená v roku 1944 pod názvom Kyungsung Precision Industry, ktorá sa špecializovala ako výrobca dielov na bicykle a až neskôr z nej vznikla firma Kia Motors, ktorú poznáme aj dnes.




Ford pomohol značke KIA postaviť sa na nohy



V roku 1978 nastal v Južnej Kórei vojenský prevrat, pri ktorom bola zhodená vtedajšia vláda. Po tomto prevrate muselo viacero Kórejských industriálnych spoločností prestať so svojou činnosťou a namiesto toho začali vyrábať zbrane a vozidlá pre armádu. Keď sa situácia ukľudnila, tak Kia už nemala prostriedky na to, aby sa vrátili k výrobe osobných vozidiel. Podarilo sa im však uzavrieť zmluvu s Fordom, na základe ktorej istý čas vyrábali ich vozidlá vo svojich priestoroch, čo im pomohlo zotaviť sa.




Cieľovým trhom pre Kiu je Európa


 
Napriek tomu, že v Európe má Kia silnú konkurenciu, tak každým rokom tu dosahuje rekordné predaje a postupne sa tu rozrastá. Jedným zo znakov tejto snahy získať si európsky trh je vytvorenie modelu Kia Ceed, ktorú navrhol dizajnér z Maďarska. Samotný názov modelu je skratka z vety Community of Europe, European Design, čo v preklade znamená „európska komunita, európsky dizajn. Ďalším znakom je aj fakt, že hlavný dizajnér Kie je od roku 2006 Peter Schreyer, ktorý je pôvodom z Nemecka. Z jeho tvorby je taktiež známy aj navrhnutím Audi TT.