You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
GigaRent Logo

História Volkswagenu Golf

Prinášame Vám druhý diel zo série zaujímavých faktov o automobilových znáčkách, ktoré nájdete aj v našej ponuke.

V následujúcom článku si ukážeme históriu jedného z najpopulárnejších vozidiel na Slovensku, Volkswagenu Golf.

Volkswagen Golf je najdôležitejším modelom Volkswagenu a patrí k celosvetovo najpredávanejším automobilom vôbec. Názov Golf je odvodený z nemeckého označenia pre Golfský prúd. V USA bola prvá a piata séria predávaná pod názvom Rabbit - Zajac.

História Volkswagenu Golf

Prvá generácia Golfu



Prvej generácie bolo vyrobených okolo 6,8 milióna kusov. Prvýkrát bol predstavený v máji roku 1974 ako nástupca slávneho Beetla. Golf využíval aj komponenty z Audi a jeho dizajn pochádza z Talianska. Vozidlo bolo v základe poháňané štvorvalcovým motorom s výkonom 37 kW.





Druhá generácia


Druhý Golf sa objavil v auguste 1983, v čase keď Volkswagenom zmietala hospodárska kríza, aby automobilke z tejto situácie pomohol. Cieľom bolo zväčšiť vnútorný priestor, najmä pre cestujúcich vzadu a znížiť spotrebu paliva. Klasické tvary ale mali zostať zachované. Vozidlo bolo ťažšie o 120 kg.  Druhá generácia je tiež známa tým, že sa v nej prvýkrát objavila výkon turba.





Tretia generácia


 
Tretia generácia sa vyrábala v rokoch 1991 – 1997. Táto generácia získala prestížny titul auto roka 1992. V roku 1993 sa objavila aj verzia cabrio a verzie Syncro s pohonom 4×4. Táto generácia urobila pokrok najmä po stránke bezpečnosti. Objavili sa airbagy pre vodiča a spolujazdca. Zmizli tiež pre Golf do tej doby typické okrúhle svetlomety, keď bol ich tvar štylisticky upravený do oválu.

Na začiatku deväťdesiatych rokov Volkswagen sponzoroval aj niekoľko turné rockových kapiel po Európe. V rámci toho sa objavili golfy edície Pink Floyd Edition (1994), Rolling Stones Edition (1995) a Bon Jovi Edition (1996).





Štvrtá generácia


 
Výroba modelu začala v októbri 1997 s interným označením "1J" a už o rok neskôr sa stala najpredávanejším vozidlom vo svojej triede. Vyrobilo sa jej 4,3 milióny kusov. Oproti svojmu predchodcovi opäť povyrástla. Vonkajší dizajn bol upravený, ale stále mierne nadväzoval na predchádzajúcu generáciu.

Výroba modelu v prevedení hatchback skončila v roku 2004, model Variant skončil v roku 2006. Pre trhy v Južnej Amerike, Mexiku a Číne pokračovala výroba hatchbacku až do roku 2010 pod názvom Golf City.





Piata generácia


 
Volkswagen Golf piatej generácie sa vyrábal od roku 2003 až do roku 2008, kedy ho vystriedala už šiesta generácia. Prvýkrát sa predstavil na autosalóne vo Frankfurte v roku 2003. Mesto Wolfsburg, kde sa Golf vyrába, sa v rámci osláv uvedenia novej generácie na jeden týždeň premenovalo na Golfsburg.

 Z piatej generácie bolo odvodené aj menšie MPV s názvom Golf Plus. Okrem športovej verzie GTI existuje aj variant R32, ktorá má oproti GTI pohon všetkých kolies. Výkon verzie R32 je 184 kW, najvyššia rýchlosť 250 km/h a vozidlo zrýchli na 100 km/h za šesť a pol sekundy.

Automobil bol vybavený automatickým parkovacím systémom, cúvacou kamerou alebo panoramatickou strechou. Najvyššia výbava Exclusive vychádza z výbavy Highline. Mal športový podvozok, sedemnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin, vyhrievané sedadlá a kožené prvky v interiéri. V základnej výbave má vozidlo šesť airbagov, ESP, klimatizáciu, rádio na CD s možnosťou prehrávať súbory mp3, centrálne uzamykanie na diaľkové ovládanie, elektricky sťahované okná a výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča.






Šiesta generácia


Volkswagen Golf VI sa vyrábal od roku 2008 do roku 2012. Predaj začal v januári 2009. Je postavený na platforme predchádzajúcej generácie. Prvýkrát sa predstavil v Paríži na autosalóne.

Design, ktorý vytvoril Walter de Silva, čerpá z odkazu prvých štyroch generácií a tretej generácie Scirocco. Výroba mala byť lacnejšia a získať tak zákazníkov. V predaji sa objavil v januári 2009. Vývoj bol sústredený na čo najnižšie výrobné náklady. Prvýkrát sa do štandardnej výbavy dostala klimatizácia. Šiesta generácia v roku 2008 prešla testom Euro NCAP s piatimi hviezdičkami a rovnakého výsledku dosiahla aj v roku 2009 pri použití novej metodiky pri testoch. V apríli 2009 získala šiesta generácia Golfu titul World Car of the Year.

V Spojených štátoch sa šiesta generácia predstavila až v roku 2010. V ponuke boli dva motory: turbodiesel 2,0 TDI s výkonom 103 kW a zážihový päťvalec s objemom 2,5 litra a výkonom 125 kW.




Siedma generácia



Výroba trojdverového a päťdverového hatchbacku začala 6. augusta 2012 vo Wolfsburgu a vyrábal sa do 2020. Oficiálne predstavene vozu prebehlo 4. septembra 2012 v Berlíne.

Vzhľad vozu sa oproti predchádzajúcej generácii zásadne nelíši, došlo iba k drobnejším úpravám. O to väčšie zmeny však zaznamenala technika. Na rozdiel od predchádzajúcej generácie je vozidlo postavené na novej modulárnej platforme, ktorú Volkswagen začal využívať aj v ostatných vozidlách.

V roku 2017 prešiel Golf siedmej generácie faceliftom, ktorý okrem drobných vizuálnych zmien na predku vozu do ponuky pridal oj nový koncernový motor 1.5 TSI Evo, disponujúci 96, resp. v silnejšom variante 110 kW.
Okrem sériového modelu je Golf v predaji aj vo verzii 4x4 – 4Motion a výkonných verziách GTI, GTI Performance, GTD a Golf R. Golf sa ponúka aj vo variante karosérie kombi ako model Variant, vo variante zväčšeného hatchbacku ako Golf Sportsvan a aj v úprave pre ľahký terén ako Golf Alltrack.



Ôsma generácia



Ôsma generácia nebola zrejme kvôli technickým problémom odhalená na žiadnom významnom autosalóne, ale až 24. októbra 2019 vo Wolfsburgu. Je postavená na modernizovanej platforme MQB zo 7. generácie. Krátky predok s nižšími svetlometmi výrazne mení štýl vozidla a viac padne verzii kombi, ktorá má prvýkrát predĺžený rázvor ako niektoré konkurenčné vozidlá. Trojdverová verzia a Sportsvan sa kvôli zlým predajom nevyrába.

Oproti predchádzajúcej generácii sú v základnej výbave už LED svetlá alebo digitálny prístrojový štít v novo usporiadanom interiéri. Nové sú aj ponúkané motory, napr. 2.0 TDI 85kW alebo mild hybridný eTSI.

Volkswagen Golf Variant nájdete aj v našej ponuke TU.