You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
GigaRent Logo

POLSTOROČIE SKÚSENOSTÍ

Prečítajte si viac o príbehu našej značky

dobry napad a operativny lizing sa rovna stupajuce cisla v grafe

Všetko začalo vo Washingtone

V súčasnosti sa sídlo spoločnosti nachádza v meste St. Petersburg na Floride, ale samotný vznik spoločnosti sa viaže na Spokane v štáte Washington.

Spoločnosť založil John Les Netterstron v roku 1971. Už samotný názov spoločnosti, Payless Car Rental, mal aj bez sloganov upozorňovať na cenovú dostupnosť prenájmov automobilov. Už vtedy bola na trhu s autopožičovňami silná konkurencia, tvoril ju najmä AVIS, ktorého história sa píše už od roku 1946 a Budget Rent a Car s vyše 60-ročnou tradíciou. Okrem nich sa o pozornosť zákazníkov snažili uchádzať ďalšie menšie či väčšie autopožičovne, medzi ktorými bolo potrebné vyniknúť. Dať priamo do názvu frázu „platiť menej“ (pay less) sa ukázalo ako krok správnym smerom.

Payless Car Rental si v priebehu sedemdesiatych i osemdesiatych rokov razil cestu jedných z cenovo najvýhodnejších prenájmov v Spojených štátoch a nízke ceny dosahoval predovšetkým vďaka drastickej optimalizácii nákladov. Na rozdiel od mnohých iných autopožičovní Payless Car Rental neprevádzkoval pobočky priamo na letiskách, ale v ich blízkosti, čím sa významne znížili náklady na parkovanie nevyužitých vozidiel. Zákazníkom to vyhovovalo aj tak, pretože za niekoľko minút obetovaných cestou z letiska k autopožičovni ušetrili značné peniaze. V Spojených štátoch sa cenová kategória autopožičovne Payless Car Rental nazýva aj „deep-value segment“.

Počet pobočiek autopožičovní pod vedením Netterstrona rástol a do roku 1987 dosiahol magickú hranicu - sto pobočiek. V rovnakom roku sa spoločnosti už darilo natoľko, že mohla kúpiť inú veľkú spoločnosť, americkú divíziu kanadskej spoločnosti Holiday Rent a Car. Jej akvizíciou sa Payless Car Rental dostal k významnej inovácii, ktorá doslovne zmenila celý trh s autopožičovňami - centralizovaný rezervačný systém.

V nasledujúcich rokoch nasledoval rozmach spoločnosti, ktorá si postupne vybudovala viac ako 167 pobočiek, už nielen v Spojených štátoch, ale aj v Južnej Amerike a tiež v Európe. Nové pobočky vznikajú ako franšízy, kedy preberajú nielen vizuálnu identitu spoločnosti, ale aj jej know-how a metodiku starostlivosti o vozidlá a tých je dnes viac ako desaťtisíc.


Payless Car Rental na Slovensku

Značka autopožičovní Payless Car Rental má v súčasnosti na Slovensku dve pobočky v Bratislave, aktívne pracuje na vytvorení pobočkovej siete po celej krajine.

V roku 2021 sa spoločnosť rozrástla o novú divíziu GigaRent, od ktorej sa očakáva naozaj veľa a predpovedá jej sľubnú budúcnosť. Ide o hybrid požičovne a operatívneho leasingu - flexibilný prenájom dostupný pre úplne každého. 

Vo vozovom parku nájdete len nadštandardne vybavené vozidlá. Súčasťou výbavy každého vozidla je tempomat, navigácia, klimatizácia, v niektorých prípadoch aj automatická prevodovka, vyhrievané sedadlá a mnoho ďaľších užitočných prvkov.

Všetky motory sú úsporné a spĺňajú verejný záväzok, ktorý si slovenský Payless Car Rental stanovil ešte minulý rok - aktívne znižovať flotilové emisie oxidu uhličitého svojich vozidiel. Cieľ je dosiahnuť predpísaný európsky cieľ v podobe flotilového priemeru 95 g/km CO2, ktorý sa síce nevzťahuje na autopožičovne, ale Payless Car Rental k nemu aj tak pristupuje ako člen skupiny United Group.